2024

80.výročie Slovenského národného povstania

Trnava ,Sereď, Banská Bystrica

Trnava 1944

Mesto Trnava je hrdinské mesto Slovenského národného povstania. Trnavská vojenská posádka sa ako jediná zo západného Slovenska zapojila do bojov ihneď po vypuknutí ozbrojeného vystúpenia Slovákov proti fašistom i predstaviteľom totalitnej domácej klérofašistickej vláde. Povstanie sme si pripomenuli v Trnave pri pamätníku SNP pri príležitosti 80. výročia tejto historickej, zlomovej a nekonečne významnej udalosti pre náš národ i pre Slovenskú republiku v jej novodobých dejinách. Nezabúdajme na hrdinov odboja, na obete i udalosti, ktoré sú základom našej súčasnej suverénnej štátnosti. Položením venca sme si my, novodobí vojnoví veteráni z našej organizácie UN VETERAN SLOVAKIA spolu s priateľmi z Únie vojnových veteránov – Klub Trnava, uctili pamiatku SNP. Za našu organizáciu sa pietneho slávnostného aktu zúčastnili prezident plk. Štefan Jangl a člen výboru pplk. Bernard Roštecký, členovia združenia Mária Roštecká a Bernard Roštecký ml.

Sereď

Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania sa 28. augusta pri Pomníku hrdinov SNP v mestskom parku v Seredi uskutočnil pietny akt kladenia vencov. Na spomienkovej udalosti sa zúčastnil primátor Serede Ondrej Kurbel spolu s viceprimátorkou Máriou Fačkovcovou, zástupcami poslaneckého zboru, členmi Ženijného pluku v Seredi, Okresného úradu v Galante, ako aj predstaviteľmi UN Veteran Slovakia, Zväzu protifašistických bojovníkov, Zväzu vojakov SR – Klub Sereď, TJ Rozkvet a Denného centra pre seniorov. Ich prítomnosť bola prejavom úcty a vďaky všetkým, ktorí obetovali svoje životy v boji za slobodu počas II. svetovej vojny. Občania zhromaždení pri pamätníku položili vence ako symbolický prejav úcty voči tým, ktorí počas Slovenského národného povstania a v druhej svetovej vojne bojovali za slobodu a spravodlivosť. Každý veniec predstavoval vďaku za odvahu a obetavosť hrdinov, ktorí sa postavili proti nespravodlivosti a utrpeniu.

Primátor Ondrej Kurbel vo svojom príhovore vyzdvihol význam Slovenského národného povstania, keď povedal: „Slovenské národné povstanie bolo najvýznamnejším revolučným vystúpením Slovákov v doterajšej histórii. Je nesmierne dôležité, aby aj nasledujúce generácie poznali históriu vlastnej krajiny, v ktorej sa prejavila spolupatričnosť, odhodlanie, odvaha a záujem o veci verejné. Aby sa nikdy nezabudlo, ako sa účastníci SNP postavili proti bezpráviu i násiliu a so zbraňou v ruke museli bojovať za sociálnu spravodlivosť, bratstvo a rovnoprávnosť všetkých ľudí a národov.“ Primátor Kurbel tiež pripomenul dôležitosť udržiavania spomienky na tieto udalosti: „História nás učí, že nikdy nie je neskoro postaviť sa na správnu stranu dejín, zastať sa pravdy a boja za slobodu. Pre všetkých nás, občanov Slovenskej republiky, je dnes doslovne povinnosťou s bázňou a zároveň s vďakou si spomenúť na všetky obete, ktoré si tento hrdinský počin vyžiadal.“

Anton Pančík, zástupca Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, vo svojom príhovore zdôraznil historický význam SNP a preklenutím na súčasnosť dodal: „Z kamienkov ľudských obetí vznikla mozaika, ktorá bude navždy dosvedčovať, čím slovenský ľud v protifašistickom boji prispel k slobode. Slovensko, Európa ba aj celý svet pocítili hrozné útrapy druhej svetovej vojny a zdalo sa, že mier je už trvalý a neohroziteľný. Vieme však, že dnes tomu tak nie je.“

Banská Bystrica

Banská Bystrica a SNP 2024

Centrum Slovenského národného povstania mesto Banská Bystrica sa stala tradične aj centrom ústredných celoslovenských osláv tejto výnimočnej udalosti v našich dejinách. Celé Slovensko, jeho občania, mohli v priamom prenose na STVR sledovať jednotlivé časti osláv a pietnych aktov. Za našu organizáciu UN VETERAN SLOVAKIA môžeme byť hrdí, že sme mohli byť významnou súčasťou tejto udalosti. Máme v našom štatúte uvedené, že prispievame k rozvoju a udržiavaniu pamäti na významné udalosti spojené so slovenskou armádou, s ozbrojenými silami, mierovými silami, a bojom proti fašizmu a odboju proti tejto zvrátenej ideológii. Naši praotcovia našli v sebe odvahu a odhodlanie vystúpiť proti našim utlačovateľom, ktorí predstavovali najhoršiu a najhanebnejšiu formu činnosti proti ľudstvu i ľudskosti, a to nielen v Európe. Slovenské národné povstanie bolo spolu s partizánskou vojnou v Juhoslávii najväčším ozbrojeným vystúpením proti nacistickej zlovôli. Zdôraznili to aj naši najvyšší ústavný činitelia vo svojich prejavoch v Banskej Bystrici, spolu s výrazným volaním po mieri vo svete. Je to aj naše krédo – vojnových veteránov mierových misií OSN – udržať a zabezpečiť mier na našej planéte. Sme radi, že sme mohli svojou účasťou prispieť k dôstojnej pietnej spomienke na obete povstania i k oslavám tohto významného výročia. Bolo nám cťou, že sme pri kladení vencov, ako novodobí vojnoví veteráni, mohli sprevádzať priamych účastníkov a hrdinov Slovenského národného povstania pánov dôstojníkov Vladimíra Strmeňa, Branislava Tvarožka, Karola Kunu a Františka Orlovského. Kládli sme veniec veteránov ako prví v nekonečnej rade ľudí a osobností, ktorí si prišli uctiť povstanie. Je to pre nás veľké uznanie pre naše združenie, že sme mohli týmto spôsobom uctiť si významnú dejinnú udalosť. V histórii združenia sa to ešte nikdy nestalo. Možno sa táto tradícia spojenia vojnových veteránov z čias SNP a novodobých veteránov, ktorí bránia svojou službou mier vo svete, zachová aj do budúcnosti. Že vôbec takéto spojenie a pri takejto výnimočnej príležitosti vzniklo, za to patrí poďakovanie predovšetkým ministrovi obrany Róbertovi Kaliňákovi, náčelníkovi Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálovi Danielovi Zmekovi a autorovi tejto myšlienky vedúcemu Oddelenia vojnových veteránov Richardovi Zimányimu. Mali sme výnimočnú príležitosť stretnúť sa a porozprávať s priamymi účastníkmi povstania, ktoré je a zostane našou hrdosťou. Ministerstvu obrany a Ozbrojeným silám patrí naše vysoké uznanie za zorganizovanie pietnej spomienky v ikonickom pamätníku SNP, aj za krásnu vojenskú prehliadku aj za všetky sprievodné akcie pre tisícky návštevníkov podujatia.

Foto: Vladimír Dobrovič

a Bernard Roštecký